A világ legjobb kiskuktája -avagy süssünk- főzzünk a gyermekünkkel!

A világ legjobb kiskuktája -avagy süssünk-főzzünk a gyermekünkkel!

Hogy mi a legjobb az ünnepi készülődésben? Az, hogy gyermekünkkel együtt lehet készülődni. 

Az igazi séf nálunk a párom, neki van hozzá érzéke és türelme is jobban 🙂 Már tavaly is nagyon jó húsvéti kalácsot készített- és ezt továbbfejlesztve brióst is készítettek kislányunkkal.

Ezt a jó szokásukat most már húsvét előtt egy héttel elkezdték. Az igazi segítség Anita volt (foto-dokumentum sorozat készült belőle, mely lent található)

A recept alapjául egy nagyon jó kis fonott kalács receptet választottak, amit már tavaly is használtunk.

Az eredeti recept forrása az alábbi:

 http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/fonott-kalacs/

Az eredeti recepten mi annyit változtattunk, hogy nem kalács lett belőle, hanem briósok és dupla mennyiségű vaníliás cukrot és kristálycukrot raktunk bele. Köszönjük szépen az ötletgazdának az eredeti receptet! 🙂

Hozzávalók (ez már az általunk módosított cukormennyiségekkel van):

50 dkg liszt

2 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál cukor

2 db tojássárga

1/2 kiskanál só

5 dkg Rama margarin

2,5 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 db tojás kenéshez

Elkészítés (briósra átírva):

1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, sót az olvasztott ramat, a tejet és a felfutott élesztős tejet. Jól összegyúrjuk és dagasszuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni 1 órát míg a duplájára kel. Ha Megkelt egy lisztezett deszkára borítjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk. Kb 40 cm-es rudakat sodrunk belőlük. A tojást felverjük egy kis tálba. és megkenjük vele a briósainkat. így hagyjuk fél órát kelni, pihenni. Majd ismét megkenjük a tojással és mehet a sütőbe. 30 percig sütjük 180 fokon. Ha gyorsan pirulna a teteje akkor egy fóliát ráteszünk csak a tetejére.

 mert a tojásokat meg kell mosni

 gyúrunk vazze…

 csiga-biga…

 rákenjük a tojást

 megy a sütőbe

 kész 

 a két szuper-cukrász

 a mester és hűséges alattvalója (én)

Jó Étvágyat!

Tovább a blogra »