A világ legjobb kiskuktája -avagy süssünk-főzzünk a gyermekünkkel!
Hogy mi a legjobb az ünnepi készülődésben? Az, hogy gyermekünkkel együtt lehet készülődni.
Az igazi séf nálunk a párom, neki van hozzá érzéke és türelme is jobban 🙂 Már tavaly is nagyon jó húsvéti kalácsot készített- és ezt továbbfejlesztve brióst is készítettek kislányunkkal.
Ezt a jó szokásukat most már húsvét előtt egy héttel elkezdték. Az igazi segítség Anita volt (foto-dokumentum sorozat készült belőle, mely lent található)
A recept alapjául egy nagyon jó kis fonott kalács receptet választottak, amit már tavaly is használtunk.
Az eredeti recept forrása az alábbi:
http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/fonott-kalacs/
Az eredeti recepten mi annyit változtattunk, hogy nem kalács lett belőle, hanem briósok és dupla mennyiségű vaníliás cukrot és kristálycukrot raktunk bele. Köszönjük szépen az ötletgazdának az eredeti receptet! 🙂
Hozzávalók (ez már az általunk módosított cukormennyiségekkel van):
50 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
2 db tojássárga
1/2 kiskanál só
5 dkg Rama margarin
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 db tojás kenéshez
Elkészítés (briósra átírva):
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, sót az olvasztott ramat, a tejet és a felfutott élesztős tejet. Jól összegyúrjuk és dagasszuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni 1 órát míg a duplájára kel. Ha Megkelt egy lisztezett deszkára borítjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk. Kb 40 cm-es rudakat sodrunk belőlük. A tojást felverjük egy kis tálba. és megkenjük vele a briósainkat. így hagyjuk fél órát kelni, pihenni. Majd ismét megkenjük a tojással és mehet a sütőbe. 30 percig sütjük 180 fokon. Ha gyorsan pirulna a teteje akkor egy fóliát ráteszünk csak a tetejére.
mert a tojásokat meg kell mosni
a mester és hűséges alattvalója (én)
Jó Étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: